MLM avagy Multi level marketing!?

Móra Barna írása

MLM avagy Multi level marketing!?  

Sokaknak vannak tapasztalataik és hiedelmeik az MLM-ről, de a többség nem veszi a fáradtságot hogy utánanézzen az mlm előnyeinek és hátrányainak. Én most ebben szeretnék kicsit segíteni. 😇 

Az mlm jó! 😀 

Sokaknak van NEGATÍV tapasztalatuk az mlmről, nem kerestek egymilliót az első hónapban, sokan nemet mondtak az ajánlatukra (esetleg egyből a személyükre is)…  

DE az mlm jó: 

1. Egyszerű módja lehet egy vállalkozás felépítésének

Mivel előre meghatározott módon építheted az üzletedet és azt az utat mások már bejárták ezért ideális lehet a kezdő vállalkozók számára.  

A megfelelő mlm hálózatban a szponzorod segít neked megtanulni a szakmát, mert ez neki is az érdeke (a jutalékok miatt).  

Fontos megjegyezni hogy bár egyszerűbb, mint egy rendes vállalkozásba kezdeni, ez nem jelenti hogy nem kell bele időt, energiát, munkát és pénzt fektetni.  

2. Az mlm egy vállalkozás

tehát nem alkalmazott vagy így saját magadnak oszthatod be az idődet, te döntöd el mikor mit csinálsz, mennyit foglalkozol vele. Ha neked fontos hogy a csigáidat babusgasd napi három órát akkor megteheted!  

3. “Lehetőséged van a bevételeid megnövelésére” 

HA kellő energiát fektetsz a vállalkozásodba, nem csak várod az eredményeket és sírsz a párnádba hogy még mindig nem vagy milliárdos akkor komoly pénzeket lehet megkeresni egy mlm hálózatban.  

4. Nem kell saját világmegváltó ötleted legyen, hogy sikeres legyél.

Nem kell feltalálnod a tökéletes terméket, azt készen kapod!  

Fontos figyelembe venni, hogy mit kell majd eladni egy mlm-ben. Ha nem tudsz kötődni egy termékhez akkor nem leszel hiteles és sokkal nehezebb dolgod lesz. Keress olyan terméket amit te is használnál vagy használsz! Kötődj!  

5. Lehetőség tanulásra és fejlődésre

Egy mlm hálózatban a szponzorod gyakran a mentorod is és ez azt jelenti hogy neked rengeteg lehetőséged van a tanulásra és a fejlődésre.  

6. Segíthetsz másokon

Ha már megtaláltad a te szívedhez közelálló terméket, akkor segíthetsz az embereknek felfedezni azt. Itt most arról beszélek hogy a munkád ténylegesen segítség az embereknek. Te nem eladsz, hanem segítesz az embereknek megtalálni azt, amire szükségük van! 

7. A XXI. században élsz!  

Rendelkezésedre áll az internet!! Ott a social media!! A lehetőségek listája végtelen.  

Nézzük az mlm miért nem jó! 😪 

Mik azok a tényezők amik miatt az emberek gyakran eldöntik hogy ez az egész az ördögtől való: 

1. Nem lesznek gazdagok.  

Sokan “Gazdagodj meg gyorsan” lehetőségnek hiszik az mlm-et. Nem gondolnak bele hogy semmiből sose lesz valami.  

Csatlakoznak egy hálózathoz, gyakran csatlakozási díjat fizetnek, és egy hónap múlva csodálkozva látják hogy az egyenlegük nem lett hét számjegyű. Ekkor még a maradék motivációjuk is elmegy, és annyit mondanak, hogy: az mlm rossz. 

Pedig ha dolgoztak volna…  

2. Nem használják ki a technológiában rejlő lehetőségeket 

Sokan megmaradnak a régi módszereknél, nem képesek tovább lépni (legalábbis segítség nélkül) és kihasználni a technológiában rejlő lehetőségeket. Nekik marad hogy megkeresik az ismerőseiket, próbálják velük megvetetni a termékeket, de ez jelentősen kisebb piac mint például az internet.  

3. Dolgozni kell

Az hogy profitot termelj magadnak, hogy a hálózatod profitot termeljen neked, rengeteg energia-pénz befektetést igényel és nem megy egyik napról a másikra. Az ok amiért az emberek rossznak tartják az mlm-et hogy dolgozni kell a pénzedért.  

Nem alkalmazott vagy akit legtöbbször az idejéért fizetnek!  

4. Kaphatsz elutasítást

Most ideírom, amit a jegyzetembe is írtam: “Nagyon sok elutasításról van szó!”  

Ez mindent elmond, de azért kifejtem.  

Amikor elkezdesz megkeresni embereket az ajánlatoddal, még ha tényleg jobbá tehetnéd az életüket akkor is elenyésző hányadukat fogja érdekelni. Sokan ezt nem tudják kezelni, magukra veszik az elutasítást.  

Fontos! Az elutasítás az esetek többségében nem neked hanem az ajánlatodnak szól! De még ha nem is az ajánlatodnak akkor a körülményeknek. Nem mindig jó az alkalom három tonnás bronzharangot venni, főleg ha az ember egy kétszobás panelban lakik…  

5. Sok hálózati marketinges csalás létezik.

Sajnos igaz. Beszélhetünk itt a piramisjátékokról, arról hogy sokan csatlakozási díjat kérnek, aztán mikor befizeted derül ki hogy nem létezik hálózat, vagy csak arról hogy eladhatatlan terméket akarnak eladatni velünk a magas regisztrációs díj után…  

6. A szponzorok nem mindig jó mentorok. (Már ha mentorok.) 

Van aki azzal hogy téged beszervezett a hálózatába a munkáját letudottnak gondolja és nem foglalkozik azzal hogy te élsz, vagy halsz-e.  

Vagy szeretne segíteni: 

 • de nincs meg hozzá a tapasztalata 
 • nincs kellő tudása 
 • nem tud segíteni (ennek rengeteg oka lehet) 

Így nehéz elkezdeni egy üzletet.  

7. A hálózatban magas forgalmat várnak el

Ezt a magas forgalmat kezdőként szinte lehetetlen teljesíteni. Ezzel teljesen el lehet venni az ember lelkesedését és egyáltalán az esélyét hogy sikeres hálózatépítő legyen. Aki elad annak nincs ideje hálózatot építeni…  

8. A legtöbb mlm-es nem keres pénzt

Itt nem arra utalok hogy sokan nem várják ki míg nekik profitot termelne a hálózatuk, hanem arról hogy a hálózatban levők viszonylag kis százaléka keres többet mint amennyit elkölt az üzletére. Ezt úgy kell érteni hogy ha van egy új tagja a hálózatnak akkor neki nem lesz számottevő bevétele amíg hozzá nem csatlakoznak mások akik szintén újak és akiknek szintén nem lesz számottevő bevétele amíg nem csatlakoztatnak újabb és újabb embereket… Tehát az újak nem keresnek pénzt. Amíg újak… Mindig többen lesznek azok akik nem keresnek mint akik igen, ez a hálózati marketing lényege. Ezért csatlakoztatunk új tagokat, hogy építsük a hálózatot.  

9. Az állandó jövedelemhez értékesítési készségekre van szükség

Ez igaz. Nincs mit szépíteni rajta, így van. 

Ugyanis a vásárlások után kapunk jutalékot.  

DE ez egy teljes mértékben tanulható dolog. Aki akar megtanulhat értékesíteni. Itt utalnék vissza az mlm jó! 5. Pontjára.

10. Nincs beleszólásod a cég működésébe

Nem vagy cégtulajdonos, de még alkalmazott sem. Nem dönthetsz, hogy merre haladjon a cég.  

Vannak olyan mlm-ek, ahol megkérdezik partnereket hogy mi lenne jó szerintük, vannak ötletdobozok, akár virtuális akár fizikai. De a végső döntéshozatalban nem szerepelsz.  

11. Nem vagy alkalmazott, akit az idejéért fizetnek

Legtöbben alkalmazottak vagyunk és megszoktuk hogy akkor is kapjuk a fizetésünket amikor épp nem vagyunk olyan produktívak. Ez az mlm-ekben nem így van. Főleg az elején probléma lehet hogy nincs fix fizetés. De ha ezzel meg tudsz birkózni, akkor a határ a csillagos ég!  

MLM

Most akkor JÓ vagy ROSSZ az MLM?

Bár több pont került az Mlm rossz listába, ezek nem egyenlő súlyúak! Mindenkinek más a fontos! 

Ezek alapján mindenki döntse el hogy neki az mlm jó vagy rosz választás lenne, és ha igen, akkor itt van egy to do list: 

 • 1. Keress olyan terméket árusító mlm-et amivel azonosulni tudsz és amiben látod a lehetőséget!  
 • 2. Nézd meg az adott mlm jutalékrendszerét!  
 • 3. Olvass utána hogy kiderüljön ha esetleg átverés!  
 • 4. Ne csak egy hálózatot nézz meg!  
 • 5. Vedd fel velük a kapcsolatot és szerezz még több információt!  
 • 6. Ha megtaláltad a megfelelő hálózatot és a megfelelő hálózatban a megfelelő szponzort-mentort akkor csatlakozz!  
 • 7. Tanulj!!!  
 • 8. Dolgozz keményen és ne add fel! (ez a siker titka 🤫)  
 • 9. Legyél gazdag, és segíts másokon! 😁 

Mint gondolom sejted, én sem csupán jóindulatból írtam ezt a cikket, hanem azért hogy minél többen csatlakozzatok a hálózatomba.  

Remélem ezzel nem romboltam le a világodat. 😊 

Ha szereted az egészséget és nem akarod elveszteni, akkor katt a linkre és vedd végig a lista pontjait, hogy az Innofit miben felel meg a szempontoknak!

Gratulálok!  

Átverekedted magad ezen a cikken is!  

Móra Barna írása